Livsstil

En sund livsstil kan forebygge sygdomme

Her præsenteres nogle af de helbredsproblemer og sygdomme, der kan ramme midaldrende og ældre mænd.

Hvordan vi ældes, er forskelligt fra person til person. Du kan påvirke din sundhed på mange måder, også når du bliver ældre, ved at:

  • Dyrke regelmæssig motion
  • Spise sundt
  • Undgå at blive overvægtig
  • Undgå rygning, snus og overforbrug af alkohol
  • Have styr på blodtryk og fedtindhold i blodet

Bugfedme/overvægt

Dit stofskifte bliver lavere, når du bliver ældre. Hvis du også bevæger dig mindre, øger du risikoen for at få mere fedt rundt om maven – såkaldt bugfedme. Risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdom samt type 2-diabetes afhænger af, hvor på kroppen, fedtet sidder. Det farligste er det fedt, der sidder på maven, da det netop er på maven, meget af fedtet i blod og lever dannes.

Hjertekarsygdomme

Risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme, fx slagtilfælde og blodprop i hjertet, øges, når man bliver ældre. Mere end 2/3 af dem, der rammes af et slagtilfælde, er over 65 år. Kendte risikofaktorer er tobaksrygning, højt fedtindhold i blodet, fedme, type 1- og 2-diabetes samt arvelige faktorer.

Have styr på dit blodtryk og fedtindhold i blodet

Har du forhøjet blodtryk, øges risikoen først og fremmest for slagtilfælde, men også for blodprop i hjertet, hjertesvigt, nyresygdom og nedsat blodcirkulation i benene. Ved let forhøjet blodtryk kan det være nok at ændre livsstil. Mange bliver hjulpet af at tabe sig. Regelmæssig motion kan også bidrage til at nedsætte blodtrykket. Hvis du drikker meget alkohol, kan et nedsat alkoholforbrug også sænke dit blodtryk. For højt blodtryk kan også nedsættes ved at skære ned på salt i maden.

Forhøjet kolesterol øger risikoen for åreforkalkning. Højt fedtindhold i blodet er en af de vigtigste risikofaktorer i forhold til hjerte-kar-sygdom. Mængden af fedt i blodet er påvirket af arvelige faktorer, men også af, hvad du spiser, og hvor meget du bevæger dig.

Testosteronmangel

Du kan udvikle testosteronmangel igennem hele dit voksne liv, men det ses oftest i aldersgruppen 60-80 år. I de fleste tilfælde er årsagen, at testiklernes testosteronproduktion er påvirket af sygdom, fx hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes eller overvægt.

De første tegn på, at din krop ikke producerer tilstrækkeligt testosteron, kan være, at du:

  • Føler dig træt, uoplagt og initiativløs
  • Har færre morgenerektioner
  • Har nedsat sexlyst

Testosteronmangel behandles med hormonerstatning (testosteron), der bringer niveauerne tilbage til normalen. Læs mere om testosteronmangel her: Testosteronmangel

Impotens/erektil dysfunktion

Midlertidige erektionsproblemer rammer de fleste mænd på et tidspunkt i deres liv. Ca. 25 % af mænd over 65 år har mere eller mindre behandlingskrævende erektionsproblemer, og disse problemer stiger i takt med alderen. Blodgennemstrømningen i penis øges ca. 50-60 gange ved fuld erektion, hvilket stiller store krav til en god karfunktion. Derfor kan erektionsproblemer være et af de første tegn på hjerte-kar-sygdom.

Type 2-diabetes

Da dit stofskifte falder med alderen, og dine celler bliver mindre påvirkelige for insulin, øges risikoen for, at du kan få type 2-diabetes. Overvægt er også en risikofaktor i forhold til at udvikle diabetes.

Kilde: Patienthåndbogen – sundhed.dk