Motion & træning

Invester i din sundhed – dyrk motion!

En af de bedste måder at investere i din sundhed er at dyrke motion. Regelmæssig fysisk aktivitet nedsætter risikoen for mange sygdomme, og du får mere overskud i din hverdag.

Der er nu stærk evidens for, at regelmæssig motion og træning nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, som er en af de sygdomsgrupper, der er skyld i flest dødsfald i Danmark. En aktiv livsstil nedsætter også risikoen for, at du rammes af for tidlig død, faldskader og knoglebrud eller folkesygdomme som fx:

  • Forhøjet blodtryk, angina pectoris, blodprop i hjertet og slagtilfælde
  • Metaboliske sygdomme, fx type 2-diabetes, fedme og højt fedtindhold i blodet
  • Kræft, fx tyktarms- og brystkræft
  • Psykisk lidelse, fx depression

At træne regelmæssigt giver det bedste resultat

Voksne anbefales at være fysisk aktive i mindst 150 min. om ugen ved middel intensitet – alternativt 75 min. ved høj intensitet. Aktiviteten bør spredes over flere dage i ugen og vare mindst 10 min. Du kan fx gå en halv times rask gang fem dage om ugen eller løbe 20-30 min. tre dage om ugen, hvor puls og åndedræt øges. Derudover anbefales muskelstyrkende træning for kroppens store muskelgrupper mindst to gange om ugen. Er du over 65 år, er det også godt at træne balance, da det forebygger faldskader.
Det er aldrig godt at sidde stille i lang tid, men det kan ind i mellem være svært at undgå. Så forsøg at tage korte pauser, hvor du rejser dig op eller bevæger dig lidt.

Kom i gang i dit eget tempo

Når du begynder at træne, kan det være hårdt i starten. Begynd derfor stille og roligt. Prøv at finde en rutine og en aktivitet, som du synes er sjov. Når din krop har vænnet sig til træningen, og de positive resultater begynder at indfinde sig, bliver det meget lettere.
Hvilken type aktivitet, der er tilstrækkelig til at forbedre din sundhed, er individuelt. Har du aldrig trænet før, og sidder meget ned, så vil der være sundhedsgevinst i, at du fx begynder at gå ture og tage trapperne i stedet for elevatoren. Har du et højere grundniveau, bør du i stedet fx begynde at løbe eller dyrke mere fysisk træning for at forbedre din sundhed. Lær dine egne grænser at kende, og udfordr dig selv til at flytte dem efterhånden.

Glem ikke hverdagsmotionen

I hverdagen er der mange naturlige muligheder for fysisk aktivitet, som vi, af bekvemmelighedsårsager, ofte fravælger. Lad være med det! Lad bilen stå i garagen og gå i stedet i rask gang, brug mindre tid foran fjernsynet og computeren, stå op og gå rundt, når du taler i telefon, tag trapperne i stedet for elevatoren, og gå en tur i din frokostpause. Havearbejde, rengøring og snerydning er også gode eksempler på hverdagsmotion. Husk, at al træning, uanset form eller varighed, er bedre end ingen træning!

 

Kilde: https://www.sst.dk/~/media/6B3A4AE698BC42139572C76C5854BA76.ashx