Søvn

Søvn er vigtig for din sundhed

Søvnen er vigtig i forhold til, hvordan vi har det både i hverdagen og på lang sigt. Her kan du få gode råd til, hvad du kan gøre for at sove godt.

At sove godt er vigtigt for, at vi kan have overskud til at være aktive i løbet af dagen og have det godt. Søvnen har også betydning for flere funktioner i kroppen, bl.a. dit immunforsvar og hukommelsen. Ved længerevarende søvnmangel påvirkes også blodtrykket og dit stofskifte. Dårlig søvnkvalitet kan også øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Slap af

Søvnproblemer kommer ofte pga. stress. Ved stresstilstand udskiller kroppen adrenalin, der gør dig mere vågen, og dermed gør det sværere at sove. Derudover bliver man ofte stresset, når man ikke kan sove, og man kommer ind i en ond cirkel. I din hjerne findes der flere centre, der holder dig vågen, som alle skal være lukket ned, for at du kan sove. Det er derfor vigtigt, at du slapper ordentligt af og forsøger at håndtere evt. stress og uro, inden du går i seng. Det kan du gøre på flere måder. Alt fra at læse en bog, tage et varmt bad, lytte til afslappende musik eller lave en eller anden form for afslapningsøvelse. Vælg det, der passer bedst til dig.

Små lure og powernaps

Hvis du har svært ved at få sovet nok (7-8 timer pr. nat), kan en lille lur på ca. 20-30 min. i løbet af dagen være en hjælp til at modvirke træthed. Også en såkaldt powernap på 15 min. er god. Den er dog ikke helt så effektiv som en lidt længere lur. Men fordelen kan være, at du ikke er helt lige så træt, når du vågner, fordi du ved en længere lur ofte vækkes i din dybe søvn.

Søvnråd

  • Vær fysisk aktiv i løbet af dagen og få meget dagslys.
  • Forsøg at slappe af et stykke tid inden, du går i seng.
  • Undgå at drikke kaffe og alkohol, at arbejde eller at se fjernsyn eller anden skærm lige inden, du går i seng.
  • Slap af 1-2 timer inden du går i seng. Har du svært ved at slappe af, så prøv en afslapningsøvelse eller et varmt bad.
  • Hvis du har svært ved at falde i søvn, så bliv ikke i sengen i mere end 20 min. Stå op og lav noget «småkedeligt». Gå i seng igen, når du begynder at føle dig træt.
  • Soveværelset skal være køligt, helst ikke over 18 grader.
  • Har du mulighed for det, så køb dig en god seng.

Det er normalt at have midlertidige søvnproblemer, fx en nat om ugen, især når du bliver ældre. Men hvis du i en måned eller længere tid har svært ved at sove, skal du kontakte din læge. Du skal også kontakte lægen, hvis du på trods af 8 timers søvn følger dig træt, for så kan det være, at kvaliteten af din søvn er dårlig.

 

Kilde: Vidensråd for forebyggelse og Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet