Tre spørgsmål til Maria

10/12/2019

Hvilke seksuelle problemer er mest almindelige hos dine mandlige patienter?

Et af de mest almindelige problemer er svigtende potens. Når manden kommer til mig, har han tit gået i 3-4 år med et konstant voksende problem. Fordi potensen er stærkt forbundet med mandighed, har mænd generelt svært ved at tale om dette problem, og derfor går der ofte lang tid, inden de søger lægehjælp. En anden relativt almindelig årsag til, at mænd søger hjælp, er hyper-seksualitet, som også kaldes overdrevet seksualkraft eller sexafhængighed. Hyper-seksualitet behøver ikke at skyldes et højere testosteronniveau. Min kliniske erfaring siger, at det sjældent er tilfældet, men at det derimod er mere almindeligt, at baggrunden for sexafhængighed er psykologiske årsager. Sexafhængighed kan være knyttet til tvangslidelser, f.eks. PTSD og ADD/ADHD m.fl.

Hvilke mentale og fysiske forandringer, som påvirker mænds seksualitet, er mest almindelige?

Der er flere årsager og oplevelser, som kan hæmme både sexlyst og -evne. Seksualiteten ændrer sig i takt med alderen. Kroppen forandrer sig, og overvægt og fedme forekommer oftere. Man stiller måske spørgsmålstegn ved sin maskulinitet, mister selvtillid og føler sig mindre attraktiv, eller slet ikke attraktiv, hvilket kan have negativ indflydelse på både manden og forholdet. En anden årsag kan fx være skilsmisse, som kan medføre stress, uro, angst eller depression. Der er adskillige fysiske sygdomme såsom diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme m.fl., som påvirker den seksuelle funktion negativt og giver en øget risiko for potensproblemer. Overforbrug af alkohol og rygning har også en negativ indflydelse på potensen.

Hvor almindeligt er det, at testosteronmangel forårsager nedsat sexlyst?

Hos mine mandlige patienter er det ret almindeligt, at nedsat sexlyst, seksualdrift og erektionsevne skyldes for lavt testosteronniveau. Derfor tager jeg pr. rutine en blodprøve for at kontrollere forskellige tal – herunder testosteronniveauet. Hvis patienten tager medicin, gennemgår jeg også medicinlisten, for der findes flere typer medicin, der som bivirkning kan give seksuel dysfunktion. Hos de mænd, som har et lavt testosteronniveau og symptomer som træthed og depression, får flertallet deres sexlyst og potens tilbage efter behandlingen.